SAZNAJEMO: NAKON POMILOVANJA MIRSO ŠVICARAC JE BORAVIO NA PODRUČJU JELAHA

[29.04.2013]

 

Piše: Istraživački tim
 
Hapšenje Živka Budimira, kao što je poznato, javnost i mediji najviše povezuju zbog pomilovanja  jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, koji se inače dovodi u vezu s kriminalnom skupinom Zijada Zike Turkovića, a koji je po Interpolovoj tjeralici uhićen u Hrvatskoj, a zatim izručen BiH.
Prije pomilovanja Švicarac se nalazio u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica na izdržavanju dvoipogodišnje kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu “Inkognito” krajem 2008. godine. Odluka o pomilovanju Merseda Hadžića donesena je 29. augusta prošle godine.  Zanimljivo, prijedlog za pomilovanje Merseda Hadžića Živku Budimiru uputio je aktualni ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, koji, prema informacijama FTV-a, nije obrađivan tokom ove istrage Tužitelaštva BiH. Inače, Tužilaštvo, između ostalog, istražuje i Budimirov pomilovanje Elvisa Hodžića, koji je također zbog pokušaja ubojstva osuđen na 22 mjeseca zatvora.
 
Kako saznajemo odmah nakon pomilovanja Mirso Švicarac je boravio i bio nastanjen  na području općina Tešanj i Doboj Jug, a viđan je  stalno u društvu lokalnih kriminalaca sa ovih prostora u kafićima i diskotekama u naseljenom mjestu Jelah, koji inače administrativno pripada opštini Tešan.  Isto tako javna je tajna da je Mirso Švicarac često bio viđen i pio kafe sa jednim od poslanika u Parlamentu BiH koji je inače sa prostora opštine Tešanj. 
 
www.regija.ba