SIPA PRIKUPILA BROJNE DOKAZE: I MEHMEDOVIĆ POD ISTRAGOM TUŽILAŠTVA

[15.09.2012]

 

Kako je već objavio naš PORTAL,  da je kupovinom firme Bosnaexpres sa sjedištem u Matuzićima, općina Doboj Jug, Anes Sadiković  često boravio (živio) na području općine Doboj Jug i Tešanj.
Anes Sadiković je pored toga što je bio u dobrim odnosima sa Kemalom Čauševiće (bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH), imao je određene stalne kontakte i sa vrhom SDA BiH, tačnije sa jednim od potpresjednika SDA BiH. A da je to tako svjedoči i podatak da je bio jedan od gostiju velikog narodnog iftara koji je organizovala početkom mjeseca Ramazana (juli ove godine) OO SDA Tešanj.
Danas je Dnevni avaz objavio tekst koji prenosimo u cijelosti.
 
Razbijanjem i hapšenjem grupe Anesa Sadikovića, koja je, prema nezvaničnim izvorima iz Tužilaštva BiH, utajila 300 miliona maraka poreza, počelo se odmotavati klupko organiziranog kriminala povezanog s političkim moćnicima.
 
Granični prijelazi
 
Prema izvorima "Avaza", Tužilaštvo BiH i SIPA u akciji "Boss" došli su do saznanja da je politički pokrovitelj i zaštitnik Sadikovićevih kriminalnih poslova Šemsudin Mehmedović, poslanik u Parlamentu BiH i član famoznog Odbora za sigurnost SDA. Kako navode policijski istražitelji, Sadiković je često viđan u njegovom društvu, a Mehmedović je, sve do posljednjeg hapšenja, redovito upozoravao Sadikovića na moguće prijetnje za njegov biznis i opasnost da bi ga organi gonjenja mogli privesti.
 
Inače, utaje poreza Sadiković je vršio na robi uvezenoj iz Kine, a izvori bliski policijskim agencijama u BiH navode da se bavio i trgovinom narkoticima i drogom.
 
Navodno, Sadikovićevi transporti koji dolaze iz Turske s nelegalnom robom ulaze preko graničnih prijelaza Zvornik, Vardište i Višegrad, a carine se u Bijeljini, Tuzli i Banjoj Luci.
 
Prema saznanjima iz istrage, u Tuzli sve poslove u vezi s carinskom utajom završava špediterska kuća "Deni šped". Navodno, na graničnom prijelazu u Bosanskom Šamcu vrši se umanjenje tonaže Sadikovićeve robe i po nekoliko tona, a sve to pokrivaju uposlenici Uprave za indirektno oporezivanje. Među ostalim, istražitelji kao Sadikovićeve pomagače navode pojedine visoke dužnosnike Uprave za indirektno oporezivanje i šefove carinskih ispostava.
 
Prilikom ulaska kamionskih tovara u BiH, transport se ne zadržava u navedenim carinskim terminalima, sve se završava munjevitom brzinom, a roba se uopće ne pregleda i ne kontrolira.
 
Istražitelji su uvjereni da Anes Sadiković ima poslovne odnose s načelnikom općine Gradačac Fadilom Imširevićem, koji mu je omogućio da općinska inspekcija ne dira njegovu robu koja je uskladištena u desetke nelegalnih magacina. Navodno, Imširević štiti i Sadikovićevu robu koja je u prodaji na pijaci u Gradačcu.
 
Također, prema navodima istražitelja, uz pomoć uposlenika UIO na carinskim graničnim prijelazima, radi se fiktivni reeksport za Kosovo, Srbiju i Hrvatsku, dok roba stvarno ostaje u BiH, čime je država oštećena za milionske iznose. Prema dostupnim informacijama, kamioni sa Sadikovićevom robom uopće nisu išli na carinjenje, a istovar se vrši direktno na gradačačkoj pijaci, čime UIO po jednom kamionu sedmično gubi 50.000 KM, a u pitanju je više stotina kamiona.
 
Narkotici i zlato
 
Prema podacima iz istrage, desna ruka Anesa Sadikovića u cijelom poslu je izvjesni Nedžad Aljković. On je zadužen za prijevoz i krijumčarenje kroz Bugarsku i Srbiju, a u zapadne zemlje roba i droga se distribuiraju preko "italijanskih biznismena", koji iz BiH u Italiju transportuju otpadne obojene metale, željezo, bakar, aluminij... Prilikom presovanja otpada droga se u posebnim spremnicima upresuje u bale željeza i onda transportira prema Italiji i dalje u zapadnu Evropu. Istražitelji tvrde da je glavna Sadikovićeva spona za taj posao izvjesni Suljo Vuković iz Gradačca.
 
Izvori bliski istrazi i akciji "Boss" tvrde da su utvrđena i imena Sadikovićevih ljudi zaduženih za prijevoz i prijem švercovanih narkotika, zlata i srebra te za pranje novca, a poznata su im i preduzeća putem kojih se Sadikovićeva roba uvozila.
 
Tek nakon ovih saznanja, postaje jasna i poruka što ju je izrekao direktor SIPA-e Goran Zubac, iz koje se može zaključiti da velika kriminalna organizacija Anesa Sadikovića ima svoje političke krakove i pokrovitelje.
 
 Sadikovićima određen pritvor
 
 Sud BiH jučer je na zahtjev Tužilaštva BiH odredio jednomjesečni pritvor za osumnjičene Anesa, Kasima, Adisa, Ismeta, Jasmina i Damira Sadikovića. Pritvor je zatražen i zbog činjenice da uhapšeni imaju dvojno državljanstvo te postoji osnovana bojazan da bi mogli napustiti BiH.
 
 Glavni organizator iz Kine
 
Prema do sada prikupljenim informacijama, istražitelji vjeruju da je glavni organizator i saradnik Anesa Sadikovića za uvoz robe iz Kine Čen Čun Feng, prijavljen s mjestom stanovanja u Brčko Distriktu. U BiH boravi od 2004. godine. Smatra se jednim od najvećih bossova podzemlja jugoistočne Evrope. U BiH je došao iz Mađarske nakon ulaska Mađarske u EU, a tamo je bio predsjednik Udruženja Kineza.
 
U Mađarskoj je više puta osuđivan zbog ilegalne trgovine robom i ljudima. Poslovao je na poznatoj pijaci "China" u Budimpešti, koja je pod pritiskom iz Brisela zatvorena kada je Mađarska primljena u EU. Nakon toga, Čun Feng posao je prebacio na pijacu "Arizona" u Brčkom.
 
Čen je i glavni uvoznik tekstila iz Kine i Turske.
 
izvor: Dnevni avaz

 

UPOZORENJE!
Zabranjeno je vrijeđanje naročito na rasnoj, spolnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Svaki komentar koji bude sadržavao tekst neprimjerenog sadržaja će biti uklonjen.
Nepridržavanjem ovog pravila riskirate ZABRANU PRISTUPA portalu regija.ba
Komentari su djelo i mišljenje posjetitelja portala. Portal regija.ba ne odgovara za njih, kao ni za nastale reakcije!